Festiwal Przemiany 2019

Przemiany są festiwalem zawierającym krytyczną refleksję o zmianach wokół nas. To interdyscyplinarna impreza, konfrontująca różne idee i punkty widzenia. Podczas tegorocznej edycji, zatytułowanej „Apetyt i apatia”, poznamy produkty, prototypy i procesy, w których wykorzystuje się rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem.

Żywność najmocniej i najbardziej bezpośrednio łączy ludzi z naturą. Rozwój cywilizacji pozwolił nam produkować coraz więcej, coraz bardziej wyszukanych produktów. Zachwyceni możliwościami, przyczyniliśmy się do zniszczenia naszego naturalnego środowiska. Szansę ocalenia planety dają nam nauka i technika. Choć to one ułatwiły nam dotarcie do obecnego punktu, teraz mogą być jedyną ścieżką ocalenia natury.

Przeczytaj jadłospis festiwalu i wybierz swoje ulubione dania.
Posiłki serwujemy codziennie od 3 do 6 października w Centrum Nauki Kopernik.

❗WSTĘP WOLNY
Centrum Nauki Kopernik
3-6 października

? MENU ?

? 3.10, czwartek
? AMUSE BOUCHE czyli otwarcie

18.00 wykład Koerta van Mensvoorta o spekulatywnej przyszłości żywności
20.00 wernisaż wystawy Uśpieni sytością
21.30 koncert Natalie Beridze i afterparty

? 4.10, piątek
? JADŁOSPIS NA MIARĘ

◾️ Przemiany Showroom ◾️
11:00 – 18:00
Stanowiska start-upów, które łączą nowe technologie i branżę spożywczą. Przestrzeń stworzona we współpracy z EIT Food #AnnualFoodAgenda oraz foodtech.ac
meetup Geek Girls Carrots: Spotkanie z przedstawicielkami start-upów obecnych w Przemiany Showroom

◾️ Nowo = zdrowo? ◾️
kino Przemian: W obronie jedzenia, Michael Schwarz 78’.
Film na podstawie bestselerowej książki Michael Pollan o tym samym tytule.

science espresso: Żywność funkcjonalna.
Naukowe spojrzenie na produkty, które mają zaspokajać głód oraz utrzymywać organizm w zdrowiu.

panel dyskusyjny: Zdrowie to za mało.
Spersonalizowana dieta ma aktywizować mózg, utrzymywać kondycję, a nawet spowalniać procesy starzenia. Sprawdzimy, jak diagnostyka wzbogaca naszą wiedzę o wpływie żywności na zdrowie.

◾️ Sztuczne – naturalne ◾️
kino Przemian: Well Fed, Karsten de Vreugd, 52′, Food Evolution, Scott Hamilton Kennedy, 92’.
Najlepsze dokumenty o żywności modyfikowanej genetycznie, które powstały w ostatnich latach.

warsztaty: Żywność pod wysokim ciśnieniem.
Poznamy metody nowoczesnej konserwacji żywności i nauczymy się oceniać jakość różnych produktów.

panel dyskusyjny: Sztuczne czy naturalne?
Spróbujemy zdefiniować sztuczność i naturalność w kontekście obecnych zmian technologicznych.

? 5.10, sobota
? PRZYSZŁOŚĆ À LA CARTE

◾️ Sposób na jutro ◾️
Przemiany Młodych: Młodzi konstruktorzy przedstawią projekty, które mogą ułatwić produkcję i przechowywanie żywności oraz zminimalizować konieczność jej wyrzucania.

warsztaty: Ślad węglowy żywności.
Odkryjemy trasy wędrówek naszych ulubionych produktów żywnościowych i oszacujemy koszty, jakie ponosi w związku z tym środowisko.

panel dyskusyjny: Influencerzy od kuchni.
Jak sprawić, by fakty naukowe miały dużo lajków? Poszukamy sposobów, by inspirować młodych do zmiany stylu życia na bardziej przyjazny środowisku.

◾️ Emocje i trendy ◾️
kino Przemian: Zjadanie zwierząt, Christopher Dillon Quinn, 94’/Robaki, Andreas Johnsen, 74’/Zjedz to!, Grant Baldwin, 75’.
Dokumenty krytycznie odnoszące się do naszych żywieniowych przyzwyczajeń.

panel dyskusyjny i pokaz kulinarny: Żywność przyszłości.
Co może znaleźć się w naszym przyszłym jadłospisie? Będziemy mówić o insektach, diecie roślinnej, czystym mięsie.

wykład Chloe Rutzerveld o projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu.

wykład Christophera Bryanta o stosunku ludzi do czystego mięsa i innych nowych rodzajów żywności.

science espresso: Psychologia jedzenia.
Porozmawiamy na temat samokontroli, nawyków żywieniowych i mechanizmów utrudniających nam ich zmianę.

? 6.10, niedziela
? WSPÓLNA STRAWA

◾️ Biobezpieczeństwo ◾️
warsztaty: Biobezpieczeństwo: pleśń i mykotoksyny.
Poszukamy sposobów na uniknięcie inwazji grzybów.

warsztaty: Biobezpieczeństwo: bakterie.
Poznamy lepiej bakterie. Zarówno te dobre, jak i złe.

kino Przemian: Więcej niż miód, Markus Imhoof, 95′.
Dokument o owadach zapylających i ich znaczeniu w przemyśle spożywczym.

science espresso: Zmiany klimatyczne a przyszłość żywności.
Jak kryzys klimatyczny wpłynie na przyszłość rolnictwa? Warto poznać różne scenariusze.

film i dyskusja: Soyalism. Jak jeść, nie niszcząc planety?
Projekcja filmu oraz książka „Władcy jedzenia” Stefano Libertiego będą pretekstem do dyskusji o możliwości stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego.

◾️ Źródła faktów i mitów ◾️
kino Przemian: Well Fed, Karsten de Vreugd, 52’/ Unfold, Katarzyna Gandor, 30’.
Filmy pokazujące jak rozmawiać o GMO rzeczowo i bez emocji.

Wspólny stół: Poznamy etyczne, społeczno-polityczne i ekonomiczne wątpliwości dotyczące najpopularniejszych kandydatów na żywność przyszłości. Rozmowa podzielona jest na trzy bloki tematyczne. Każdy z nich kończy krótki Hyde Park.
Poprowadzi Dariusz Bugalski z Programu III Polskiego Radia

Panel dyskusyjny: Lokalne jedzenie.
Ogrodnictwo miejskie, uprawy hydroponiczne, kooperatywy. Nasze jedzenie może rosnąć bliżej, niż nam się wydaje.

? DESER, czyli zamknięcie festiwalu

Mity i memy: Spróbujemy obalić kilka najpowszechniejszych mitów żywieniowych i stworzyć pozytywne memy wokół rzetelnej wiedzy naukowej.

? CODZIENNIE:
wystawa Uśpieni sytością
Wystawa festiwalowa wyrywa nas z letargu i każe trzeźwo przyjrzeć się faktom związanym z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. Częścią ekspozycji jest także Kitchen Lab, w którym można samodzielnie eksperymentować z żywnością przyszłości.

Café Prognoza
Poza tradycyjnym menu można tu także skosztować gastronomicznych nowinek.

strefa networkingowa
Miejsce swobodnej wymiany myśli i nieformalnych spotkań. Elementem strefy jest także biblioteka, wyposażona w książki i czasopisma tematyczne.

koncerty
Kończą każdy festiwalowy dzień.
Grają: Natalie Belidze, ZAMILSKA, Paweł Szamburski, Wojciech Bąkowski, di.ARIA/ SJØGREN/ Wrong Dials.

? Goście specjalni
◾️ Koert van Mensvoort – artysta, naukowiec i filozof. Kieruje Next Nature Lab na Wydziale Wzornictwa Przemysłowego Politechniki Eindhoven.
◾️ Christopher Bryant – doktorant Wydziału Psychologii na Universytecie Bath. Bada stosunek konsumentów do czystego mięsa.
◾️ Chloe Rutzerveld – projektantka żywności jutra. Zachęca ludzi do krytycznego spojrzenia na produkcję jedzenia i konsumpcję.

? Szczegóły, godziny rozpoczęcia poszczególnych seansów filmowych, spotkań, warsztatów etc. oraz informacje o zapisach na stronie wydarzenia – link ponizej. ?

PROGRAM

Wybrzeże Kościuszkowskie, 00-347 Warszawa, Polska

Grzybu

Komentarze