II Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski stół”

II Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski stół”

Nazwa jest nieprzypadkowa zważywszy na lokalizację. Tę edycję organizujemy przy współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Urzędem Dzielnicy Wilanów, a tytułowy „Królewski stół” będzie inspiracją do rozmowy o przeszłości, współczesności i przyszłości jedzenia.

15 i 16 września równolegle w kilku lokalizacja będzie miało miejsce cała masa wydarzeń, dlatego warto wnikliwie przestudiować program, by wybrać dla siebie to co najlepsze.

W Villi Intracie na przedpolu pałacu przez dwa dni będą miały miejsce wykłady, dyskusje i warsztaty, których tematyka będzie oscylowała wokół historii kulinariów tych polskich i tych warszawskich. Gośćmi będą wybitni szefowie kuchni, badacze i edukatorzy z Polski i z zagranicy. To będzie dyskusja m.in. o tym po co nam rekonstrukcja kulinarna i jak możemy mieć z niej pożytek?
Opowiemy jak za pomocą jedzenia możemy uczyć i doświadczać historii. Zaprosimy na historyczny spacer po magicznych pałacowych ogrodach.

W Ratuszu dzielnicy Wilanów zarówno w sobotę jak i w niedzielę będzie miała miejsce ogólnodostępna konferencja, w ramach której będziemy debatować o największych kulinarnych wyzwaniach współczesności. Będziemy rozmawiać m.in. o:
Tym co, jak i dlaczego jedzą dzieci w polskich szkołach? Jak wygląda nasza dieta? Czy i jak ulega zmianom? I czy zmiany następują w dobrym kierunku?
Co to jest food design i do czego służy? Jak opakowania mogą pomóc producentowi, a jak zaszkodzić środowisku i czy musi tak być?
Co to jest prawo żywnościowe, dyplomacja jedzeniowa i polityka wyżywienia, czyli jak polityka wpływa na to co jemy na co dzień?
Jak na co dzień jeść smacznie i zdrowo i na ile to możliwe?
Łącznie w ciągu tych dwóch dni w samym Ratuszu odbędzie się około dwudziestu 20 minutowych wykładów, a każdy blok zwieńczy dyskusja prowadzona przez moderatorów.

Na tym nie koniec. Dla miłośników praktyki przewidzieliśmy warsztaty w pawilonie kulinarnym FOOD LAB STUDIO w strefie WZORÓW i strefie dziecięcej. Niemal wszystkie aktywności w ramach festiwalu są bezpłatne, na większość warsztatów obowiązują zapisy. Na konferencje, wykłady i debaty wstęp jest wolny, bez zapisów.

Festiwal to także targi. Na plaży Wilanów nie zabraknie wyjątkowych wystawców z pysznym jedzeniem, artystycznym rękodziełem i bąbelkami.
Ponad setka stoisk, bogaty program festiwalowy i wspólny stół to nasz plan na 15 i 16 września.

II Edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego
Zapraszamy!

Szczegółowy program: link

Stanisława Kostki Potockiego 10/16, 02-958 Warszawa, Polska

Grzybu

Komentarze