Pierwszy pływający FRoSTA Food Truck zawita do Warszawy

Już w najbliższy weekend, 8-9 września, przy warszawskich bulwarach zacumuje pierwszy pływający „food truck”, którego celem jest zwrócenie uwagi na konieczność wspierania zrównoważonego rybołówstwa. Odwiedzający pływający „food truck” będą mieli szansę na bezpłatny rybny poczęstunek przygotowany z produktów pochodzących z certyfikowanych łowisk. Akcja edukacyjna, która będzie prowadzona na statku, ma za zadanie uświadomienie, że każdy z nas ma realny wpływ na ratowanie zagrożonych wyginięciem zasobów mórz i oceanów. Organizatorem akcji, jest FRoSTA.

Jednym z największych obecnie ekologicznych wyzwań jest rozwiązanie dramatycznej sytuacji związanej z przeławianiem łowisk w morzach i oceanach. Prawie 90% stad ryb na świecie jest nadmiernie eksploatowana, przełowiona lub zagrożona przełowieniem w najbliższym czasie. Pomimo stale wprowadzanych ograniczeń w wielkościach połowów, nielegalne rybołówstwo i kłusownictwo sprawiają, że populacja ryb na świecie stale się kurczy. Do tego dochodzi dynamiczny wzrost konsumpcji ryb i owoców morza na świecie. W ciągu zaledwie 50 lat spożycie ryb na osobę wzrosło z 8 do 20 kg rocznie. Szacuje się, że w 2050 roku, kiedy liczba mieszkańców Ziemi przekroczy 9 mld, staniemy przed poważnym problemem wyżywienia całej ludzkości.
Okazuje się, że jedną z kluczowych kwestii, która może zmienić ten stan rzeczy jest wzrost świadomości konsumentów oraz zmiana nawyków zakupowych związanych z produktami rybnymi. „Nasze codzienne wybory zakupowe mogą zadecydować o przyszłości żywych zasobów mórz i oceanów. Jeżeli wszyscy zaczniemy kupować produkty rybne z certyfikowanych łowisk oraz legalnych, rejestrowanych połowów, proces odbudowy stad rybnych ma ogromne szanse na powodzenie. Wystarczy, że zwrócimy uwagę na to, czy produkt posiada niebieski certyfikat MSC” – mówi Anna Dębicka z Marine Stewardship Council (MSC), międzynarodowej organizacji pozarządowej, która prowadzi program certyfikacji zrównoważonego rybołówstwa na całym świecie.

Już 8 i 9 września w Warszawie będzie można się spotkać z edukatorami kampanii „Może zadbajmy o morze” podczas akcji edukacyjnej na pierwszym pływającym „food truck’u”, który zacumuje przy warszawskich bulwarach. Na miejscu pojawi się również interaktywna wystawa oparta na koncepcji gier i zabaw dla najmłodszych. Będzie także szansa na uzyskanie informacji na temat poszczególnych gatunków ryb oraz ich pochodzenia.

„Wszystkie produkty rybne w naszej ofercie od dawna posiadają niebieski certyfikat MSC, który znajduje się w widocznym miejscu na opakowaniach. To ważne, bo zakupy robimy najczęściej w pośpiechu i nie zawsze mamy czas dokładnie obejrzeć każdy produkt, który wrzucamy do koszyka” – mówi Aleksandra Wysocka, Marketing Manager firmy FRoSTA. „Zrównoważony rozwój mórz i oceanów to kluczowa kwestia w naszej działalności. Ale bez edukacji, bez świadomego zaangażowania nas wszystkich, sytuacja populacji ryb na świecie będzie się pogarszać. Dlatego zapraszamy wszystkich do naszego pływającego food trucka na pyszną rybę, ale przede wszystkim na rozmowy o tym, co każdy z nas, indywidualnie może zrobić, aby chronić naturalne zasoby mórz i oceanów” – dodaje Aleksandra Wysocka.

Termin: 8-9 września 2018
Miejsce: Bulwary wiślane
Godziny: 8 września (sobota) – 12.00 – 18.00
9 września (niedziela) – 12.00 – 18.00

Grzybu

Komentarze