Tłusty Czwartek – najpopularniejsze cukiernie w Warszawie

Najpopularniejsze cukiernie w Warszawie

To święto jest początkiem ostatków, czyli ostatnich dni Karnawału. Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Dziś warto rozkoszować się wspaniałym smakiem pączków i faworków. Kto nie ma czasu ani cierpliwości, aby wykonać je samemu, z pewnością wybierze się po smakołyki do cukierni.

Zrobiliśmy ankietę i oto miejsca, w których według Was znajdziemy najlepsze pączki w Warszawie!

Cukiernia „Zagoździński” Na Górczewskiej

Specjalnością tej cukierni, znajdującej się przy ul. Górczewskiej 15, są właśnie pączki.Według legendy Marszałek Józef Piłsudski właśnie tutaj wysyłał po słodycze swojego adiutanta.

Zagoździński razem z żoną otworzyli pierwszą cukiernię w 1925 roku przy Wolskiej 53. Pięć lat później firma została przeniesiona do większego lokalu przy Wolskiej 66. Dom w którym znajdowała się cukiernia spalono podczas Powstania Warszawskiego. Zagoździńscy wrócili do miasta w maju 1945 roku i wraz z innymi lokatorami odbudowali dom. W roku 1973 na skutek powiększenia sąsiadujących z cukiernią państwowych sklepów, Dzielnicowa Rada Narodowa usunęła Zagoździńskiego, dając lokal zastępczy przy ulicy Górczewskiej 15. Lokal był mniejszy, więc produkcja została ograniczona tylko do wyrobu pączków. Obecnie cukiernię prowadzi już czwarte pokolenie!

Cukiernia A. Blikle

Cukiernia zajmuje lokal przy ul. Nowy Świat 35, gdzie od początku cieszy się ogromną popularnością. Firma A.Blikle została założona przez Antoniego Kazimierza Bliklego w roku 1869 r. Do roku 1990 była to jedyna jej siedziba. Obecnie prowadzi dziesięć własnych cukierni i kawiarni w Warszawie oraz zaopatruje w swoje produkty kilkanaście cukierni w całej Polsce.

Co roku w Tłusty Czwartek to miejsce odwiedzają setki warszawiaków i – ze względu na lokalizację – mnóstwo turystów.

Cukiernia Pawłowicz na Chmielnej

Na ul. Chmielnej pod numerem 13 przez cały rok zjeść można świeżutkie, gorące pączki prosto z blachy. Kto zapomni adresu, może spokojnie kierować się zapachem – zwykle cała ulica Chmielna przesycona jest aromatem tych pączków.

Pracownia Cukiernicza Zosicz

W Pracowni Cukierniczej Jerzego Waldemara Zosicza, umiejscowionej na rogu Żelaznej i Krochmalnej, czas zatrzymał się w miejscu. Cukiernia wita starym szyldem, niezmienionym od lat wystrojem wnętrza, a uśmiechnięta pani zza lady zawija smakołyki w szary papier i zawiązuje pakunek sznurkiem.

Miejsce prowadzi od 35 lat Wiesława Zosicz. Można ją bliżej poznać dzięki blogowi cukierni, na którym specjalistka od wypieków dzieli się informacjami na temat swoich smakołyków.

Cukiernia Antolak

Założona przez Zofię i Wiesława Antolaków, działa nieprzerwanie od 1980 r. przy ul. Rzymowskiego 37, Dzisiaj prowadzą ją wspólnie razem z dwoma synami Grzegorzem i Michałem. W ofercie mają różne ciasta, m.in. pyszne, tradycyjne pączki.

Cukiernia Wiedeńska

Została założona w 1996 r. przy Nałęczowskiej 64. Oferuje szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. W Tłusty Czwartek zaprasza na pączki z różą i ajerkoniakiem.

Cukiernia Italia Trześniewscy

Cukiernia z ponad siedemdziesięcioletnią tradycją najduje się przy ul. Obrońców Pokoju 11a (Włochy). W cukierni produkcja ciast i ciastek odbywa się wg tradycyjnych receptur, którymi do dziś posługują się syn oraz wnuk załozyciela.

Cukiernia Kryś

Cukiernia Halina Kryś to niezwykłe miejsce, gdzie tradycja wypieku ciast łączy się z nowoczesnością. Położona  na Starym Mokotowie, przy ulicy Jarosława Dąbrowskiego 71, pozwala zatrzymać się na chwilę przy herbacie lub wyśmienitej, świeżo parzonej kawie w towarzystwie słodkich wypieków produkowanych od ponad 35 lat.

Cukiernia Gajewskiego w podziemiach Dworca Centralnego

Lokal mieści się w podziemiach dworca Warszawa Centralna, przy zejściu na skrzyżowaniu Jerozolimskich i Emilii Plater, od strony Dworca Śródmieście.

Cukiernia 5ta Gwiazdka na Pradze Południe

Lokal znajduje się przy ul. Płowce 4.

Cukiernia Gieryszewskiego na Pięknej 7/9

Cukiernia istnieje od 1962 roku. Wiele wyrobów jest produkowanych według tradycyjnych przepisów. W 1991 roku otwarto drugą cukiernię na Tarchominie.

Cukiernia „Irena” na Saskiej Kępie

Zakład istnieje od 1937 roku. Lokalizacja nierozłącznie związana jest z Saską Kępą stąd wykorzystanie tradycyjnych receptur. Lokal znajduje sie przy ul. Zakopiańskiej 20.

Wegańskie pączki w Krowarzywa

Miejsce tego dnia serwuje wegańskie pączki bez tłuszczu, mleka itd itp. Krowarzywa ma 7 lokalizacji w Warszawie – znajdziecie je tutaj: https://krowarzywa.pl/kontakt/

PS

Komentarze