WarsztatujeMY – warsztaty kulinarne zero waste

Soczyste rzodkiewki, młode marchewki, botwinka, rzeżucha i zielony szczypiorek – to prawdziwe źródło wielu witamin. W najbliższą sobotę, 16 marca w Wola Parku, odbędą się kolejne warsztaty kulinarne z Sylwią Majcher, trenerką kuchni zero waste. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wybrać najlepsze nowalij-ki, gdzie je kupować i co robić, by dłużej zachowały świeżość.

Spotkanie odbędzie się w ramach cyklu „WarsztatujeMY”, promującego idee zero waste i upcyklingu. W każdą trzecią sobotę miesiąca w Wola Parku odbywają się warsztaty kulinar-ne, podczas których pokazywane są efektowne przepisy, wykorzystujące najczęściej wyrzu-cane produkty spożywcze. Zajęcia prowadzi Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.
Motywem przewodnim marcowej odsłony wydarzenia będą nowalijki. Te zdrowe, młode wa-rzywa dojrzewają bez pośpiechu, w swoim naturalnym tempie i są źródłem niezbędnych dla organizmu witamin – szczególnie ważnych po sezonie zimowym. Uczestnicy warsztatu pod czujnym okiem trenerki przygotują roladki z chrupiącymi warzywami, chłodną zupę z mary-nowanymi rzodkiewkami i sałatą oraz miętowe carpaccio z kalarepą.
Zajęcia odbędą się w trzech turach o godzinie 11:00, 13:30 i 16:00. Równocześnie, w go-dzinach od 12:00 do 19:00 dzieci będą mogły wziąć udział w warsztatach plastycznych, podczas których będą wykonywać zwierzątka z papieru, wykorzystując rolki po papierze toa-letowym.
Wszystkie zajęcia są bezpłatne, na zajęcia kulinarne wymagana jest wcześniejsza rejestra-cja za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie internetowej:
http://wolameeting.agencjasil.pl/. Warsztaty odbędą się na poziomie 1 Wola Parku, w okoli-cach sklepu TK Maxx.
Patronami medialnymi cyklu są portale www.ulicaekologiczna.pl, www.newsgastro.pl, www.papaja.pl, a Partnerem wydarzenia sklep Home&You.

Górczewska 124, 01-460 Warszawa, Polska

Grzybu

Komentarze