Warsztaty odżywiania dla rodziców

Warsztaty odżywiania dla rodziców

Urząd miasta po raz kolejny zaprasza rodziców na warsztaty o tematyce dietetycznej. Pierwsze spotkanie w Nowym Roku odbędzie się 26 stycznia. Tematem będzie zagadnienie soli. Uczestnicy znajdą odpowiedzi na pytania takie jak m.in. dlaczego w stołówce szkolnej nie ma solniczki, jak używać ziół i przypraw.

Program spotkania:

1. Dlaczego w szkolnej stołówce nie ma solniczki?
2. Sól. O co tyle zamieszania?
3. Techniki kulinarne pozwalające zachować smak produktów w potrawach. Jak używać ziół i przypraw.
4. Degustacja potraw bez dodatku soli.
5. Podsumowanie. Dyskusja.

Prowadzący:

Marta Widz – inicjatorka i koordynatorka kampanii społecznej „Wiem, co jem”, Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy

dr inż. Marta Jeruszka-Bielak – specjalistka ds. żywienia, Centrum Komunikacji Społecznej Urząd m.st. Warszawy, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

Katia Roman-Trzaska – Little Chef Szkoła Gotowania dla Dzieci

Zajęcia odbędą się w godz. 17.30-19.30 w Warszawskim Centrum Innowacji Edukacyjno Społecznych i Szkoleń przy ulicy Starej 4. Udział jest bezpłatny, należy zgłosić chęć uczestnictwa pisząc na adres: wiemcojem@um.warszawa.pl do 25 stycznia 2016 r. W treści należy podać dzielnicę i numer szkoły, do której uczęszcza dziecko.

Uczestnicy warsztatów będą mogli wziąć udział w konkursie, który zostanie ogłoszony na stronie internetowej wiemcojem.um.warszawa.pl w maju. Do wygrania nagrody: m.in. udział w warsztatach i zwiedzaniu „Warszawskich Filtrów” w czerwcu 2016 r.

Głównym celem kampanii „Wiem co jem” jest  organizacja prawidłowego żywienia dzieci w placówkach oświatowych oraz edukacja prozdrowotna dzieci i młodzieży. Do tej pory odbyły się takie akcje jak zainstalowanie poidełek z wodą dla dzieci, częstowanie uczniów jabłkami zamiast batonikami czy warsztaty o tematyce dietetycznej.

Grzybu

Komentarze