Weekend Francuski w Hali Gwardii

Weekend Francuski w Hali Gwardii

Z okazji 14 lipca, dnia wyzwolenia Bastylii wpadajcie na Weekend Francuski w Hali Gwardii.

Tym razem organizatorzy zaoferują Wam prawdziwie rewolucyjną ucztę zmysłów. Przygotowali dla Was francuski targ (marché) bogaty w zapachy, barwy i smaki, które gwarantują kulinarne szaleństwo i niezapomniane doznania.

Przyjść będzie można już od piątku rano. Przyjdźcie, żeby spróbować wyjątkowych francuskich win, owoców morza, serów, chleba, makaroników i wielu innych słodyczy, a także nauczyć się jak przygotować coś pysznego i francuskiego. W piątek przewodnikiem po kuchni i zwyczajach kulinarnych we Francji będzie David Gaboriaud, kucharz i podróżnik, pasjonat smacznej i dobrej kuchni. Poznał ją dzięki rodzicom, którzy przekazali mu wiedzę i tajniki francuskiej sztuki kulinarnej. Wstępnie swój udział w spotkaniu z Davidem potwierdzili – Pierre Lévy, Ambasador Francji w Polsce oraz Michał Olszewski, Wiceprezydent m.st. Warszawy.

Na tym wyjątkowym marché znajdziecie też klimat prowansalskiego targowiska. Po raz pierwszy w Hali Gwardii pojawią się produkty marki Label Provence Nature, do których używane jest bogactwo Prowansji – perfumy z Grasse, lawenda, oliwa z oliwek czy miód…

Francja to nie tylko kraj, w którym odkrywa się co raz to nowe smaki czy zapachy, to również zachwyt nad pięknem krajobrazu, sztuką i nocnymi spotkaniami w kawiarniach przy dźwiękach muzyki zaspokajającej potrzeby ducha. Dlatego w weekend 13-15 lipca nie zabraknie francuskich utworów – klasyków i francuskiego elektro, które przygotował dla nas Maximilien Tran-Van, francuski DJ z wieloletnim doświadczeniem. Max na co dzień inspiruje się funkiem i muzyką house. Podczas weekendu francuskiego w Hali usłyszymy w jego wykonaniu nieco inne gatunki muzyczne.
W niedzielę 15 lipca zapraszamy na rozmowę Agnieszki Lipki-Barnett, gospodyni audycji Café Paris na antenie RDC, z Gośką Bańką, kompozytorką, pianistką i wokalistką szaleńczo zakochaną w piosence francuskiej, Tomaszem Orłowskim, byłym ambasadorem RP we Francji oraz Maximilienem Tran-Van, francuskim DJ-em. W trakcie spotkania i rozmowy spróbują rozgryźć tajemnicę fenomenu muzyki francuskiej – od Trenet i Piaf do Daft Punk i Air.

Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci – tych kulinarnych i artystycznych, np. dekorowania największej tarte flambée, malowania muszli ślimaków oraz tworzenia wielkiego muralu odwołującego się do historii i kultury Francji oraz Polski, na podstawie pomysłu passioners.co.
Zapraszamy, bienvenue 🙂

piątek, 13 lipca

10:00-20:00 targ z francuskimi produktami. Zapraszamy do stoisk: FLAMM (tarte flambée), VINCENT (pieczywo, magdalenki, croissanty, quiche), MELODY (makaroniki), LA PETITE FRANCE (sery, tarta cytrynowa, śliwki suszone nadziewane musem z kaczki) oraz do punktu z ostrygami

11:00-18:00 degustacja win francuskich od 6 producentów – Fleury, Ostertag, Yves Cuilleron , Salvard, Crochet i Santa Duc, z możliwością zakupu w promocyjnej cenie na stoisku WINE CORNER

12:00-01.00 muzyka 100% française przygotowana i grana przez Maximiliena Tran-Van, francuskiego DJ-a

10:00-19:00 wyjątkowe zajęcia dla dzieci i dorosłych polegające na tworzeniu na żywo wielkiego muralu polsko-francuskiego. Projekt realizowany jest przez passioners.co, nową platformę rezerwacji zajęć pozalekcyjnych i rekreacyjnych w Polsce

13:00-14:00 pokaz kulinarny Davida Gaboriaud
David Gaboriaud – kucharz i podróżnik. Urodził się we Francji i wychowywał w Paryżu. Od najmłodszych lat jest pasjonatem smacznej i dobrej kuchni. Z wielką pasją i naturalnością opowiada o francuskiej kuchni regionalnej. Zaraża wszystkich wokół pozytywną energią, chętnie dzieląc się swoją wiedzą. Inspiracje kulinarne czerpie z kraju, w którym się wychował i kraju, w którym mieszka, tworząc w kuchni francusko-polski crème de la crème. Organizuje wiele warsztatów, imprez i pokazów kulinarnych. Gotuje i „smakuje” zarówno dla marek międzynarodowych, jak również dla osób prywatnych. W telewizji Kuchnia+ jest gospodarzem programu „David w Europie”, gościem kulinarnego kącika Dzień Dobry w TVN. W „Szczypta chilli” w Chilli Zet gotuje i opowiada o francuskich zwyczajach kulinarnych.
Spodziewana obecność: Pierre’a Lévy, Ambasadora Francji w Polsce oraz Michała Olszewskiego, Wiceprezydenta m.st. Warszawy.
Spotkanie poprowadzi Paweł Loroch, dziennikarz, publicysta i prezenter. Autor książek („Warszawa w obiektywie National Geographic”, „Atlas Kanapek Świata”, „Dania na piątki”, „Kuchnia portugalska”, „Makaron: my story”, „Chef: historia Michela Morana”) i gier planszowych (m.in. „Gierki Małżeńskie”, „Korporacja”, „Kariera Polityczna”, „Filharmonia”). Wieloletni kucharz telewizji śniadaniowych i gospodarz audycji „Gastrofaza” w Antyradiu. Badacz kultur kulinarnych, podróżnik i gawędziarz

18:00 degustacja w Wine Corner*
Szampany & Spółka, czyli co pijali Carringtonowie

sobota, 14 lipca

10:00-20:00 targ z francuskimi produktami. Zapraszamy do stoisk: FLAMM (tarte flambée), VINCENT (pieczywo, magdalenki, croissanty, quiche), MELODY (makaroniki), LA PETITE FRANCE (sery, tarta cytrynowa, śliwki suszone nadziewane musem z kaczki) oraz do punktu z ostrygami

11:00-18:00 degustacja win francuskich od 6 producentów – Fleury, Ostertag, Yves Cuilleron , Salvard, Crochet i Santa Duc, z możliwością zakupu w promocyjnej cenie na stoisku WINE CORNER

12:00-01.00 muzyka 100% française przygotowana i grana przez Maximiliena Tran-Van, francuskiego DJ-a

10:00-19:00 tworzenie wielkiego muralu polsko-francuskiego – wyjątkowe zajęcia dla dzieci i dorosłych. Projekt realizowany będzie przez passioners.com, nową platformę rezerwacji zajęć pozalekcyjnych i rekreacyjnych w Polsce

12:30-16:00 atrakcje i zabawy dla dzieci przygotowane przez restaurację FLAMM i stoisko ŚLIMAKI ZAKRĘCONE. Zajęcia FLAMM polegają na dekorowaniu ogromnego placka alzackiego. W nagrodę uczestnicy zabawy degustują własnoręcznie udekorowane dodatkami kawałki placka. A ŚLIMAKI ZAKRĘCONE zapraszają wszystkich małych artystów na warsztaty z kolorowania i malowania muszli ślimaków

18:00 degustacja w Wine Corner*
Raz kozie śmierć – wina i sery z doliny Loary

niedziela, 15 lipca

10:00-20:00 targ z francuskimi produktami. Zapraszamy do stoisk: FLAMM (tarte flambée), VINCENT (pieczywo, magdalenki, croissanty, quiche), MELODY (makaroniki), LA PETITE FRANCE (sery, tarta cytrynowa, śliwki suszone nadziewane musem z kaczki) oraz do punktu z ostrygami

11:00-18:00 degustacja win francuskich od 6 producentów – Fleury, Ostertag, Yves Cuilleron , Salvard, Crochet i Santa Duc, z możliwością zakupu w promocyjnej cenie na stoisku WINE CORNER

12:00-23.00 muzyka 100% française przygotowana i grana przez Maximiliena Tran-Van, francuskiego DJ-a

10:00-19:00 tworzenie wielkiego muralu polsko-francuskiego – wyjątkowe zajęcia dla dzieci i dorosłych. Projekt realizowany będzie przez passioners.com, nową platformę rezerwacji zajęć pozalekcyjnych i rekreacyjnych w Polsce

12:30-16:00 atrakcje i zabawy dla dzieci przygotowane przez restaurację FLAMM i stoisko ŚLIMAKI ZAKRĘCONE. Zajęcia FLAMM polegają na dekorowaniu ogromnego placka alzackiego. W nagrodę uczestnicy zabawy degustują własnoręcznie udekorowane dodatkami kawałki placka. A ŚLIMAKI ZAKRĘCONE zapraszają wszystkich małych artystów na warsztaty z kolorowania i malowania muszli ślimaków.

15:00-16.00 Café Paris w Hali Gwardii. Agnieszka Lipka-Barnett będzie rozmawiać z Gośką Bańką, Tomaszem Orłowskim i Maximilienem Tran-Van o sile francuskiej muzyki na świecie

18:00 degustacja w Wine Corner*
Legendy Alzacji: flamm i wino

Grzybu

Komentarze