PLONY / Święto Wsi

PLONY

Tęsknimy do wiejskiego życia. Uwielbiamy produkty, które można kupić bezpośrednio od rolników. Pod koniec września, kiedy natura obdarowuje nas obfitością plonów, chcemy spotkać się z wami i sprawdzić, jak smakuje, wygląda i pracuje dziś polska wieś. Będzie można skosztować wiejskich produktów, jaj z chowów alterantywnych, nabiału, pieczywa, porozmawiać z tymi, którzy przeprowadzili się na wieś i prowadzą swoje gospodarstwa, poznać kooperatywy oraz uczestniczyć w warsztatach rękodzieła.

Będziemy delektować się potrawami i produktami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, podziwiać rękodzieło, ale w nowoczesnej formie. Poznamy rolników młodej generacji, którzy świadomie porzucili miasto, by zająć się nowoczesną uprawą roślin i hodowlą zwierząt. Mają świetnej jakości produkty, wiedzą, jak je opakowywać, jak promować. Mogą być inspiracją dla innych.

Do strefy wystawców zaprosimy rolników, rzemieślników, wytwórców i artystów z całej Polski. Dowiemy się, jak uprawiać, piec, przetwarzać, wędzić, ważyć w oparciu o dawne metody. W strefie warsztatowej spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy i jak warto żyć na naszej wsi. Przygotujemy tradycyjne dania z jaj i sprawdzimy też jak smakują w kuchni azjatyckiej. Porozmawiamy z tymi, którzy porzucili miasto i pobyt na wsi zamienili w sposób na życie, dowiemy się, co było trudne w tym procesie, gdzie można szukać wsparcia, dofinansowań. Porozmawiamy też z restauratorami, którzy zakładają swoje własne uprawy, by zyskać większy wpływ na to, co ląduje na talerzach w ich restauracjach. Będzie też odrobina mody w klimacie etno, wiklinowe kozyki, ceramika oraz naturalne kosmetyki.

Wystawcy: Kotlina NaturyKwaśne JabłkoMleczna Droga – Manufaktura SerówLa Kogutat, Kwiaciarnia Kwiaty&MiutI Love GrainTartaruga,Olejarnia ZagłobyRoboty RęczneBistro Z, Projekt makramy, Mąka i Woda,Wege Siostry, Anna Krzanik, Stanisław Kołodziej, Simple As That. Naturalnie proste detergentyMaison FragileKooperatywa Na Zdrowie,PoPo ceramicsSVOJELokalniNaturalni.pl – lokalny targ onlineJan Barba, Fehu Crafts, Pszczoły i myAnna Rulecka , Olejowe SmakiŻeby Kózka,Zielony Słoń Studio CeramikiPtasie Radio kwateraPuriteSwoja Mąka,Palarnia Kawy Smacza JamaPrzegryź

11.30 oraz 16.30 – na stoisku Folkisz Ani Ruleckiej odbywać się będą warsztaty z robienia kwiatów z bibuły.

12.30-13.30 – SPOTKANIE z Niklasem Kampargard autorem „Żyj jak rolnik” || 3 piętro sala wykładowa

13.30-14.00 – WYKŁAD 5 rzeczy, których nie wiecie o jaju zdradzi wam Kotlina Natury || 3 piętro sala wykładowa

12.00-15.00 – WARSZTAT ludowe pająki ze słomy i krepiny (również dla dzieci) || Kawiarnia na dole (wiecej informacji wkrotce)

14.00-15.00 – DYSKUSJA Nowy rolnik, jak wyprowadzić się na wieś i przeżyć z udziałem Marcina Wiechowskiego (Kwaśne Jabłko), Anny Łuczywek (Mleczna Droga – Manufaktura Serów) oraz Piotra Petryka (Kręgliccy) || 3 piętro sala wykładowa

15.00-16.00 – DYSKUSJA Kooperatywy spożywcze jak działają, jaką wybrać Rano Zebrano naZdrowie.sklep.pl LokalniNaturalni.pl – lokalny targ onlineKooperatywa Południowa|| 3 piętro sala wykładowa

16.00-18.00 – WARSZTAT Kompost DIY, z warszawską Permakulturą || 3 piętro sala wykładowa cena: 30 zł, zapisy: f.transformacja@gmail.com

WZYSTKIE POWYŻSZE WYDAŻENIA ODBYWAJĄ SIĘ W DOMU HANDLOWYM MYSIA 3, przy ulicy Mysiej 3 (na 3 piętrze)

zaś WARSZTATY KULINARNE odbędą się w Muzeum Etnograficznym w Warszawie, ul. Kredytowa 1

10.00-12.00 – Jajo w kuchni azjatyckiej Trisno Hamid (MOD, Regina Bar) czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl UWAGA! WARSZTAT w języku angielskim!

12.30- 14.30 – Pierogi, pączki i zupa nic – wiejska kuchnia tradycyjnaJoanna Jakubiuk czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl

15.00-17.00 – Kiszonki tradycyjne i awangardowe Mead Ladies czas: 1,5 h, tylko 12 osób, cena 120 zł, zapisy warsztaty@ustamagazyn.pl

Organizatorzy: USTAMYSIA 3Kotlina Natury

Partnerzy: Państwowe Muzeum Etnograficzne, EatPoland

Grzybu

Komentarze