Marzec na Burakowskiej 14

Od 17 do 19 marca swój raj na ziemi znajdą mięsożercy – „Kolejka po mięso” to wydarzenie kolejnego weekendu. Wiele osób dobrze pamięta, że kiedyś kolejki po mięso ciągnęły się w nieskończoność, ponieważ był to jeden z najtrudniej dostępnych produktów, na który obowiązywał system kartek. Na szczęście kartek nie będzie, ale może być… kolejka, ponieważ w menu zagoszczą takie gwiazdy jak wołowina, kozina i baranina. Nie martwcie się jednak – dla wszystkich na pewno wystarczy – mięsne menu potrwa aż trzy dni!

Coś na idealnego na początek wiosny? Ryby i owoce morza – są lekkie i niesamowicie zdrowe. Od 24 do 26 marca Noce i Dnie proponują streetfoodową odsłonę pysznej nadmorskiej kuchni. Ryby, krewetki, ośmiorniczki – w pierożkach, w zupie, a nawet w burrito! Nie od dzisiaj również wiadomo, że „Rybka lubi pływać”, dlatego czeka na Was również bardzo długi i dobrze zaopatrzony bar.
Podkręcacze apetytu, czyli tapasy, przekąski, zakąski – na zimno, na ciepło, proste i wykwintne. Na jeden kęs, bez zbędnych sztućców. Od 31 marca do 2 kwietnia przy Burakowskiej 14 wystąpią w roli głównej. Nareszcie będziecie mogli spróbować jedzenia z każdego stoiska bez obaw, że pęknie Wam brzuch! Będzie też coś dla fanów polskich zakąsek – do każdej kolejki Noce i Dnie zaserwują pysznego kiszonego ogórka.

Marcowy program dopełni muzyka. Wieczorami parkiet rozgrzewać będą: Shambalaya, I Say Mickey, Burn Reynolds, Porządne Dziewczyny, THEBAD i Double Trouble.

Targ kulinarny przy Burakowskiej 14 to nie wszystko. Jeżeli chcecie się przekonać jak „brzmi” niemy film musicie koniecznie odwiedzić Laternę Magicę. To wyjątkowy filmowy projekt, który powstał we współpracy Burakowskiej 14 i Akademii Filmowej – jedna z hal została zaadoptowana na kameralne pokazy. Pomysł odwołuje się do magii kina u samych jego podstaw i źródeł. Organizatorzy sięgają w programie po dzieła klasyki wielkich twórców z udziałem nie mniejszych artystów i łączą je z muzyką na żywo, której jakość zapewnia prawdziwy maestro-taper grający na pianinie. W programie znajdziemy takie nazwiska twórców jak Charles Chaplin czy Buster Keaton oraz takie tytuły jak „Dom Państwa Rough”, „Noc poślubna”, „Charlie na ślizgawce”, czy „Charlie gra w filmie”.

W programie znajdziecie najważniejsze dzieła kina niemego, ale z czasem pojawią się również udźwiękowione czarno-białe filmy. Śmiało możemy więc powiedzieć, że od teraz, nad mapą filmowej Warszawy świeci latarnia, która zaprasza w świat dawnego kina! Szczegółowy program projekcji: www.facebook.com/events/1114320082011482/. Seanse odbywają się w każdą sobotę i niedzielę o 19:00 i 20:00, wstęp wolny.
W Terenie Otwartym zobaczymy kolejną wystawę. Swoje prace tym razem pokaże Paulina Eleryk, która zaprasza na wystawę zbioru z ostatniego roku pt. „Phases”. Każdy z jej obrazów symbolizuje etap, fazę, wspomnienie – wernisaż już 17 marca. Młoda artystka tworzy obrazy abstrakcyjne, głównie farbami arylowanymi na płótnie. Bawi się różnymi technikami nakładania farb uzyskując ciekawe i niebanalne efekty. Więcej informacji: www.facebook.com/events/743004669210423/. Warto dodać, że Teren Otwarty to jedna z hal przy Burakowskiej 14, która ma 140 m2 i została przeznaczona na inicjatywy twórcze, kolaboracje, realizacje pomysłów i idei wokół sztuki i kultury. Jest więc zaproszeniem dla artystów i animatorów do wspólnego budowania programu.

Teren Otwarty:

17 marca, godz. 20:00 – wernisaż kolekcji Pauliny Eleryk „Phases”

Laterna Magica:

Każda sobota i niedziela o 19:00 i 20:00 – pokazy filmów niemych z muzyką na żywo

Noce i Dnie – muzyczny kalendarz:

17 marca – Justin Shambalaya (live act: dj set + instrument perkusyjne)
18 marca – I Say Mikey
24 marca – Burn Reynolds (Soul Service)
25 marca – Porządne Dziewczyny / Chilli Stage przy Burakowskiej 14
31 marca – THEBAD
1 kwietnia – Double Trouble
19 i 26 marca oraz 2 kwietnia – Maciek Memphis

Noce i Dnie – tematyczne targi kulinarne:

17-19 marca – „Kolejka po mięso” – w menu zagoszczą takie gwiazdy jak wołowina, kozina i baranina
24-26 marca – „Rybka lubi pływać” – ryby, krewetki, ośmiorniczki – w pierożkach, w zupie, a nawet w burrito!
31 marca-1 kwietnia – „Pół litra i ogórki” – podkręcacze apetytu, czyli tapasy, przekąski, zakąski – na zimno, na ciepło, proste i wykwintne

Na wszystkie wydarzenia – wstęp wolny.

Grzybu

Komentarze