Zobacz na żywo zespół grający na warzywach już 14 marca

Zobacz na żywo zespół grający na warzywach już 14 marca
Benjamin Cope dyryguje porem, Awa Drozda gra na kapuście, albo dyni, a Ula Modzelewska na flecie z marchewki. To zespół Paprykalaba.

Członkowie orkiestry swoje instrumenty wykonują z warzyw. Celem ich eksperymentu jest poszukiwanie dźwięków. Wydobywanie ich z nietradycyjnego materiału.

Koncert poprzedzony jest wspólnym tworzeniem instrumentów z zachowaniem podziału: na sekcje dętą, perkusyjną, skreczującą. – Ja mam fioła na punkcie kabaczku. Bo ma piękny rezonans – wyjaśnił w „Poranku RDC” Benjamin Cope. –Flety marchewkowe są odpowiednie dla melodyjności – dodała Ula Modzelewska. Bardzo ważna jest sekcja dęta.

Uczestnictwo w orkiestrze warzywnej nie wymaga wcześniejszego przygotowania muzycznego. Pozwala każdemu rozwijać potencjał muzyczny i aktorski.

Paprykalaba nawiązuje do twórczości ukraińskiej kapeli Perkalaba – wieloinstrumentalnego zespołu odwołującego się folkloru karpackich hucułów. Warzywne muzykowanie opiera się na kilkuwiekowej tradycji lokalnego muzykowania i wykorzystywaniu możliwości muzycznego wybrzmienia przestrzeni. To, co istotne to atmosfera spontanicznej radości i gościnności.

Jak brzmi marchewka, kabaczek i dynia będzie można usłyszeć już niebawem – 14 marca w restauracji „Zieleniak” przy ulicy Zamienieckiej 35 w Warszawie.

Grzybu
Latest posts by Grzybu (see all)

Komentarze