Zobacz na żywo zespół grający na warzywach już 14 marca

Koncert poprzedzony jest wspólnym tworzeniem instrumentów z zachowaniem podziału: na sekcje dętą, perkusyjną, skreczującą. – Ja mam fioła na punkcie kabaczku. Bo ma piękny rezonans – wyjaśnił w „Poranku RDC” Benjamin Cope. –Flety marchewkowe są odpowiednie dla melodyjności – dodała Ula Modzelewska. Bardzo ważna jest sekcja dęta.
Uczestnictwo w orkiestrze warzywnej nie wymaga wcześniejszego przygotowania muzycznego. Pozwala każdemu rozwijać potencjał muzyczny i aktorski.
Paprykalaba nawiązuje do twórczości ukraińskiej kapeli Perkalaba – wieloinstrumentalnego zespołu odwołującego się folkloru karpackich hucułów. Warzywne muzykowanie opiera się na kilkuwiekowej tradycji lokalnego muzykowania i wykorzystywaniu możliwości muzycznego wybrzmienia przestrzeni. To, co istotne to atmosfera spontanicznej radości i gościnności.
Jak brzmi marchewka, kabaczek i dynia będzie można usłyszeć już niebawem – 14 marca w restauracji „Zieleniak” przy ulicy Zamienieckiej 35 w Warszawie.
- Noc Muzeów 2025 w Warszawie - 7 maja 2025
- Wodecki na Ochocie | Lubię wracać tam, gdzie byłem - 7 maja 2025
- Pokazy w Multimedialnym Parku Fontann „Warszawa Ja i Ty” - 5 maja 2025