Gdzie są najlepsze pączki w Warszawie?

Marcin Obara, PAP

W Tłusty Czwartek wszystkie kalorie będą wybaczone, ale skoro dajemy się ponieść łakomstwu, może warto udać się tam, gdzie smakuje najlepiej? Oto ranking najpyszniejszych pączków Warszawie.

W ostatnim tygodniu karnawału co roku w redakcji Stołecznej „Wyborczej” pączkowe jury wybiera miejsce, które swoimi wyrobami najlepiej trafia w podniebienia warszawiaków. Wczesnym rankiem wypieki stołecznych cukierni, rekomendowanych przez czytelników dziennika, smakowali m.im. aktor Maciej Stuhr i słynny smakosz Maciej Nowak. Która z cukierni zdobyła tytuł królowej wśród pączków w 2015 roku?

Co roku w redakcji Stołecznej „Wyborczej” pączkowe jury wybiera miejsce, które swoimi wyrobami najlepiej trafia w podniebienia warszawiaków. Po kalorycznych obradach uznano, że najlepsze pączki w 2015 roku wypiekają Zagoździńscy przy ul. Górczewskiej.

Najpyszniejsze zdaniem łakomego jury okazały się pączki od Zagoździńskich z cukierni przy ul. Górczewskiej 15. Na drugie miejsce wskoczył ze swoją złocistą skórką pączek z Rembertowa od cukierni Ryszarda Radzikowskiego. Na podium najsmaczniejszych trafiły jeszcze wypieki od Antolaka przy ul. Rzymowskiego. Utożsamiane z podniebieniem warszawiaków pączki Bliklego trafiły dopiero na 9 miejsce listy.

Wśród wyróżnionych znalazły się także: Cukiernia Irena przy Zakopiańskiej 20, Piekarnia Grzybki, pączki od Strzałkowskiego przy Tamce 45a, cukiernia Słodki i Słony znajdująca się przy ul. Mokotowskiej 45, Meryk w Miedzeszynie i cukiernia Andrzeja Kozaka w Falenicy.

Jak widać, smak pączków nie zawsze musi iść w parze z ceną wypieków. Najdroższe z listy okazały się pączki w Słodko Słonym, których cena sięga 8 zł. Te, które smakowały jury najbardziej można kupić przy Górczewskiej już za 2,20 zł. Nic dziwnego, że kolejka od Zagoździńskich utrzymuje się pod cukiernią na cały dzień.

Grzybu
Latest posts by Grzybu (see all)

Komentarze