Mokotówka – nowe ciastko warszawskie

Mokotówka - nowe ciastko Warszawskie

Warszawa ma szansę na doczekanie się kolejnego, charakterystycznego dla siebie ciastka. Po wuzetce i zygmuntówce pojawiła się mokotówka.

Za recepturę odpowiada jedna z najstarszych cukierni na terenie dzielnicy. Jak tłumaczą urzędnicy, wszystko wynikło z chęci posiadania swojego lokalnego przysmaku.

Na mokotówkę składają się maliny, biszkopt, włoskie orzechy i krem budyniowy. Na słodkości znajduje się też logo stulecia dzielnicy.

Przepis jest owiany tajemnicą, ale każdy będzie miał okazję spróbować kompozycji na imprezie 100-lecia Mokotowa. Jeśli przypadnie warszawiakom do gustu, trafi do cukierni.

Wcześniej stołeczne podniebienia próbowała podbić zygmuntówka, ale po niedługim czasie ciastko z masy migdałowej, żurawiny, czekolady i bezy zniknęły z półek.

Grzybu

Komentarze