Mokotówka – nowe ciastko warszawskie
Warszawa ma szansę na doczekanie się kolejnego, charakterystycznego dla siebie ciastka. Po wuzetce i zygmuntówce pojawiła się mokotówka.
Za recepturę odpowiada jedna z najstarszych cukierni na terenie dzielnicy. Jak tłumaczą urzędnicy, wszystko wynikło z chęci posiadania swojego lokalnego przysmaku.
Na mokotówkę składają się maliny, biszkopt, włoskie orzechy i krem budyniowy. Na słodkości znajduje się też logo stulecia dzielnicy.
Przepis jest owiany tajemnicą, ale każdy będzie miał okazję spróbować kompozycji na imprezie 100-lecia Mokotowa. Jeśli przypadnie warszawiakom do gustu, trafi do cukierni.
Wcześniej stołeczne podniebienia próbowała podbić zygmuntówka, ale po niedługim czasie ciastko z masy migdałowej, żurawiny, czekolady i bezy zniknęły z półek.
- STAND – UP w Lolku! - 20 października 2024
- Festiwal Klasyka Warszawy 2024 - 9 października 2024
- Festiwal Przemiany 2024 - 9 października 2024