Mokotówka – nowe ciastko warszawskie

Warszawa ma szansę na doczekanie się kolejnego, charakterystycznego dla siebie ciastka. Po wuzetce i zygmuntówce pojawiła się mokotówka.
Za recepturę odpowiada jedna z najstarszych cukierni na terenie dzielnicy. Jak tłumaczą urzędnicy, wszystko wynikło z chęci posiadania swojego lokalnego przysmaku.
Na mokotówkę składają się maliny, biszkopt, włoskie orzechy i krem budyniowy. Na słodkości znajduje się też logo stulecia dzielnicy.
Przepis jest owiany tajemnicą, ale każdy będzie miał okazję spróbować kompozycji na imprezie 100-lecia Mokotowa. Jeśli przypadnie warszawiakom do gustu, trafi do cukierni.
Wcześniej stołeczne podniebienia próbowała podbić zygmuntówka, ale po niedługim czasie ciastko z masy migdałowej, żurawiny, czekolady i bezy zniknęły z półek.
- KONCERT „TYSIĄCLECIE KORONY POLSKIEJ” - 15 kwietnia 2025
- II Festiwal Klasyka Warszawy - 10 kwietnia 2025
- Adoptuj Warszawiaka – Wiosna 2025 - 10 kwietnia 2025