Warszawski Festiwal Piwa – dzień pierwszy

Warszawski Festiwal Piwa - dzień pierwszy

Organizatorzy prezentują wszystkie warte uwagi, nowofalowe inicjatywy, artystów-rzemieślników, którzy wznoszą flagą piwnej rewolucji. Poznajcie ludzi, którzy chcą zmieniać świat piwa. Bez żadnej ściemy, kłamstw i półprawd, zobaczycie jak doskonałe piwo warzy się w Polsce i na świecie. Najlepsza twarz piwnej kultury i pierwszy taki festiwal w Polsce.

Podczas poprzedniej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa Strefa Piwowara Domowego cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że sami organizatorzy nie spodziewali się takiego oblężenia. Ciekawi wykładowcy, interesujące tematy, dużo słuchaczy, miła atmosfera oraz pozytywne komentarze po Festiwalu przyczyniły się do sukcesu tego przedsięwzięcia i decyzji rozbudowania go podczas edycji wiosennej.
Przede wszystkim organizatorzy przystosowali program do nowej lokalizacji. Nie zabraknie atrakcji zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych piwowarów. Wykłady będą odbywać się równolegle w dwóch strefach. Na głównej – umiejscowionej w strefie VIP w centralnym miejscu, zaraz obok wejścia – odbędą się prelekcje bezpłatne, na których każdy będzie mógł zaczerpnąć dużo podstawowej wiedzy ogólnej z zakresu piwo i kultury piwnej. Wykłady płatne, o zaawansowanej tematyce, będą miały miejsce w oddzielnej strefie konferencyjnej. Ponadto wprowadzone są płatne panele degustacyjne, na których można będzie przybliżyć się do światu piwa i cydru.

W ramach wykładów płatnych usłyszycie Czesława Dziełaka – podwójnego zwycięzcę Festiwalu Birofilia. W strefie wykładowej odwiedzi Państwa również laureatka nagrody Grand Champion Birofilia 2010, Dorota Chrapek znana wielu jako Dori.  Nazywany w gronie piwowarów „magnatem polskiego chmielu” Paweł Piłat opowie o charakterach różnych gatunków chmieli. Wiktor Saczuk opowie natomiast jak wejść z piwowarstwem domowym na wyższy poziom, Marcin Chmielarz (Jabeerwocky, browar Piwoteka, browar Mason) poprowadzi wykład na modny ostatnio i ważny temat modyfikacji wody do warzenia, a Piotr Wypych przedstawi nam tematykę higieny w browarze domowym i opowie o najczęstszych błędach prowadzących do zakażeń. Barista i szkoleniowiec, Arkadiusz Domurad, opowie jakie smaki i aromaty mogą kryć się w kawie i jak je wyekstrahować na potrzeby piwowarstwa.

Agnieszka Wołczaska-Prasolik, organizatorka Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu, w środowisku znana jako Marusia poprowadzi szkolenie „Jak rozpoznać dobre piwo – sensoryka i sztuka degustacji”, a Przemek Iwanek i Kuba Piesio zaprezentują degustację „Dobry cydr”.

Podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa odbędzie się także ogłoszenie wyników Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, organizowanego przez Mazowiecki Oddział Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Cena za jeden karnet na wszystkie wykłady (sobota, niedziela, 8 wykładów) kosztuje odpowiednio 125 zł (100 zł dla członków PSPD). Degustacje płatne są oddzielnie 35 zł od każdego spotkania. Sprzedaż karnetów na całość i poszczególne zajęcia rozpocznie się 10 kwietnia i kosztować będzie 25 zł za każdy wykład (20 zł dla członków PSPD). Ilość miejsc jest niestety ograniczona (przewidujemy po 30 biletów na degustacje i 120 na wykłady).

UWAGA! Zakup karnetów nie uprawnia do wstępu na sam festiwal! Program może ulec niewielkim zmianom.

Szczegółowy plan i program wykładów znajdziecie na stronie organizatorów

24 kwietnia, godz 16:00- 2:00

25 kwietnia, godz 11:00- 2:00

26 kwietnia 11:00- 16:00

Miejski stadion Legii Warszawa

ul. Łazienkowska 3

Wstęp 10 zł

Źródło: http://warszawskifestiwalpiwa.pl/pl/

Grzybu

Komentarze