Festiwal Kulinarny – Smaki Azji i Pacyfiku

Festiwal Kulinarny - Smaki Azji i Pacyfiku

Muzeum Azji i Pacyfiku serdecznie zaprasza na pierwszą edycję Festiwalu Kulinarnego „Smak Azji i Pacyfiku”, przybliżającego różne tradycje kulinarne regionu Azji i Pacyfiku.
Podczas festiwalu będzie można posmakować potraw i przysmaków azjatyckich, m.in. z Indii, Tajlandii, Chin, Korei, Tybetu, Libanu, Syrii, Iranu i Turcji. Na licznych stoiskach będzie można znaleźć szeroki wybór herbat, przypraw, słodyczy i wielu różnych produktów spożywczych z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Australii i Oceanii. Festiwalowi będą towarzyszyły prelekcje i warsztaty oraz stoisko z publikacjami o tematyce kulinarnej regionu Azji i Pacyfiku.

Program:

godz.12.00. CEREMONIA PARZENIA HERBATY OOLONG – profesjonalny pokaz parzenia niebieskiej herbaty, który zaprezentuje pan Cheng Zheng z firmy Sunrise.

godz.13.00. CHINY – KOLEBKA HERBATY – pokaz filmu dokumentalnego, opowiadającego o fenomenie chińskiej cywilizacji– herbacie. Jest to opowieść o dziejach państwa liczących 5000 lat, prekursorze cywilizacji rzeki Jangcy, praojcu Chińczyków – Shennongu, późniejszym cesarzu Yan Di, który odkrył w południowo – wschodnich Chinach roślinę, która do dzisiaj wyznacza duchowy i materialny rozwój Państwa Środka. Film przedstawia także historię ludzi, którzy nierozerwalnie związali swój los z liśćmi zielonego krzewu. Twórcami filmu są Mieczysław Chudzik i Remi Jakubowski oraz Xi Yang, Lie Zhang i Cheng Zheng. (60 min.). Wstęp wolny.

godz.16.00. „KUCHNIA KOREAŃSKA I JAPOŃSKA – PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, orientalistki, dziennikarki i autorki książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze” (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i „Tradycje kulinarne Korei”.

godz.17.00. AUTENTYCZNOŚĆ I WPŁYWY AMERYKAŃSKIEJ POPKULTURY W KUCHNIACH DALEKIEGO WSCHODU – prelekcja Marcina Wojtasika, koordynatora studiów podyplomowych Kultura Kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. zajmującego się społeczno-kulturowymi aspektami jedzenia. Jego najnowszym polem badań są warszawscy fani kuchni dalekowschodniej i ich relacje ze społecznością wietnamską. Wstęp wolny.

godz. 19.00. SMAK CURRY (The Lunchbox)- projekcja filmu w reżyserii Ritesha Batry (2013). Film to opowieść o Mumbaju, niezwykłym mieście, w którym od 120 lat istnieje wyjątkowy system dostarczania posiłków. Zajmują się tym dabbawallahsowie, specjalni kurierzy, zawożący obiady przygotowane przez żony w domowych kuchniach do pracujących w biurach mężów. Czas trwania: 104 min. Wstęp: 10 zł.

Prelekcje i pokazy odbędą się w sali konferencyjnej.
Liczba miejsc ograniczona.

Aktualna lista stoisk na Festiwalu Kulinarnym „SMAKI AZJI I PACYFIKU”:

1. Kuchnia tajska – Little Thai Gallery
2. Produkty indyjskie i herbaty Organic Tea. – Bombay Bazaar
3. Produkty spożywcze i przyprawy z Iranu- Pers-Pol.Co
4. Słodycze tureckie – „Ottomańska pokusa”
5. Fenicja – restauracja libańska i sklep z przekąskami i przyprawami z Bliskiego Wschodu. Fenicja
6. Herbaty świata – KUSMI TEA Poland
7. Kuchnia i przyprawy Indii – Little India
8. Zielone herbaty – SOTI Natural
9. Kuchnia etiopska – Abyssinia – Kuchnia etiopska
10.Chińskie herbaty Shen Nong Imperial Tea Sunrisetea
11. Kuchnia syryjska
12. Kuchnia tybetańska – Tsonkha Momo Bar
13. Pacific Kai – Żywność z Pacyfiku.
14. Galeria Amaranth – czajniczki do herbaty, czarki, buteleczki i czarki do sake, patery do sushi
15. Kuchnia irańska, przekąski i przyprawy – Ambic
16. Umamipol – kuchnia koreańska
17. Kuchnia indyjska, wedyjska – potrawy wegetariańskie i wegańskie – Om Cafe.
18. Herbaty z Japonii – Herbaty Czas.
19. Namaste India – kuchnia indyjska
20. Orien Taste – produkty spożywcze i przyprawy z Tajlandii, Wietnamu, Chin i Korei
21. Herbaty ze Sri Lanki – Galeria Zdrowia Sp. z o.o., www.inazdrowie.pl
22. Maroko Art – naczynia gliniane tadżin, szklaneczki arabskie, ceramika
23. Kuchnia japońska – pudełka Obento – GlobalDining- catering & events.

Kontakt w sprawie stoisk: karolinakrzywicka@wp.pl

Sobota, 23 maja, godz 10:00 – 20:00
Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Solec 24
Wstęp wolny!

Grzybu

Komentarze